CemRe ErEn FaN
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CemRe ErEn FaN

Sen de gel burayı kaçırma!
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Bukalemun Hakkında Bilgi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
||Sheker||
Admin
Admin
||Sheker||


Kadın Mesaj Sayısı : 112
Yaş : 27
Nerden : sanane yahuu çayamı gelcen
İş/Hobiler : Gitar Çalmak Gitarım benim HAYATIMM..:D
Lakap : bilmem
Kayıt tarihi : 06/12/08

Bukalemun Hakkında Bilgi Empty
MesajKonu: Bukalemun Hakkında Bilgi   Bukalemun Hakkında Bilgi EmptyPaz Ara. 07, 2008 6:31 pm

Bukalemun

Bukalemun, sürüngenler sınıfının Chamaeleonidae familyasından bulundukları ortama göre renk değiştirebilen, omurgalı hayvanlar ortak adı.

Birçok yönden kertenkelelerden farklılıkları bulunduğundan, bazı bilim adamları kertenkeleleri Rhiptoglossa alt takımına dahil ederler.

Özellikleri

Chamaeleonidae familyasını diğer kertenkelelerden ayıran en önemli özellik, ayakların, dilin ve gözlerin alışılmadık biçimleri ve renk değiştirme özelliğidir. Vücutları yanlardan basıktır. Dilleri boylarının yaklaşık 1-1,5 katı uzunluğunda, hareketli ve yapışkandır. Gözler bağımsız hareket eder, biri yukarı bakarken diğeri aşağıya bakabilir. Göz kapakları kalındır. Kolaylıkla renk değiştirirler. Derilerini sarı, yeşil tonları, kırmızı tonları, kestane rengi ve siyaha çevirebilirler, benekler, çizgiler oluşturabilirler. Uzunlukları 8-60 cm. arasında değişse de genelikle 30 cm. civarındadır. Çok yavaş yürürler. Ayakları ve kuyrukları dalları kavrayabilir.

BUKALEMUNLAR

Gözden saklanma ve sık renk değiştirme yeteneğiyle bilinen bukalemunun, kuyruklu sürüngenler takımında ayrı bir yeri vardır. Bağlı olduğu bukalemungillerin Afrika, Madagaskar , Hindistan, Akdeniz kıyıları ve İspanya'nın güneyinde yaşayan 80' den fazla türleri vardır.

Beslenme

Genellikle çekirgeler, mantidler,sinekler cırcırböcekleri ve diğer böcekleri yer ama daha büyük bukalemunlar, küçük kuşlar ve diğer kertenkeleleri de yiyebilmektedir.

Üreme

En çok yumurtalayarak üreme görülür. Çiftleşmeden sonra 3-6 hafta içinde yumurtalar dişi tarafından açılan çukurlara bırakılır.

Bukalemunlardan bazıları doğurarak bazıları ise partenogenetik yolla ürerler. Partenogenetik yolla üreme şu ana kadar Chamaeleonidae'dan Rhampholeon boulengeri türünde görülmüştür. Bu türün dişi bireyleri erkeğin spremlerine ihtiyaç duymadan döllenmemiş yumurtadan yavru üretebilirler.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bukalemun Hakkında Bilgi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
CemRe ErEn FaN :: Eğlence :: Hayvanlar Alemi-
Buraya geçin: